Follow Me & I'll Follow Back

Wednesday, 4 March 2015

15 MINUTES WITH MY CAMERA

Assalamualaikum..

Hari ni x buat apa-apa..so amik kamera lawat kebun depan rumah.Lawat nak amik gambar je bukan nak gembur2 tanah k..x kuase....ngeeee..x de mood sangat! Selama ni turun padang sebab nak tuai hasil tanaman je...tabik spring kat hubby dengan usaha n kerja kerasnya selama ni!isterimu sangat pemalas tahap satria baja hitam so mintak mahap je la k darl...

So,bila perati betul2 tanaman tadi...nampaklah masalah sana dan sini...memandangkan hubby lebih banyak tanam cili...masalah tanaman tu macam sama je...daun nampak kerinting n kecut...belubang2...dan paling ketara sekali adalah masalh macam dalam gambar ni....saya sendiri tak pasti sangat pasal penyakit tanaman dan serangga perosak ni. tertarik plak dengan sehelai daun ni yang penuh dengan benda alah warna putih ni.Geli juga  rasa meremang bulu tengok daun ni...daum tu pun jadi kecut n kerinting..So bila google nampak la jawapan dia...ni haaa uols!

PENYAKIT TANAMAN: KUTU DAUN
Kutu daun ialah sejenis serangga kecil ,berbadan lembut dengan siz kurang daripada 1/8inci panjang yang juga dikenali dengan nama Alphid atau Afid. Ia dikategorikan dalam keluarga Aphididae.Kebanyakan tanaman mempunyai sekurang-kurangnya satu jenis (spesis) Aphid yang menjadikan tanaman tersebut sebagai sumber makanan mereka.

Agen penyebaran adalah melalui sentuhan,angin,manusia,haiwan dll.
Bahagian serangan ialah daun,batang,pucuk,bunga dan buah.

Jenis tanaman yang diserang adalah sweet melon, tembikai susu(honeydew),tomato,cili,timun,terung,jagung dll...

Patutlah pokok cili saya habis rosak..keje benda alah ni rupanya!







geli sangat tengok benda ni!gatal plak tu kalau terkena kulit..merenyam je gatalnya....

So, terdapat dua cara untuk mengawal serangga ini iaitu kawalan secara kimia dan kawalan secara organik.

POKOK TERUNG BERDURI

pantang betul spider ni...kat sini pun dia boleh buat rumah...bako kang rumah ni..ngeeeeee


patutla hubby selalu dapat luka2 kecil setiap kali membersihkan kebun dia ni....daun terung ni berduri rupanya!baru tahu ari ni...adushhh!!cetek sungguh pengetahuan pasal bidang tanaman ni kan?




 uik..gerun sangat tengok duri tu!!


nasib baik cactus ni muda lagi....so duri x tajam sangat...

So,15 minit saya pegang kamera inilah pendapatan hari ni. Terlajak rajin nak update ari ni..gambar2 x de lah hot sangat tapi enjoy je..suka2 je nak share...manalah tau selama ni ada yang x tau daun terung sebenarnya berduri kan..ngeeee...macam penulis ni yang serba serbi tau...sapa kenal pokok cili..???bagus ada juga yang x tau..hahhahah!!!

Enjoy for reading my entry...
tq soooo much for stopping by here in my world!!!

Mila Mia's World...

2 comments:

Kak Junn said...

kutu rupanya yg putih tu .ingatkan salji td hihih

Mila Anggong said...

hehehhe....salji yg menggelikan kan jun?