Follow Me & I'll Follow Back

Thursday, 7 May 2015

BISKUT LIDAH KUCING ( RAINBOW COOKIES) YANG RANGUP!!

PERCUBAAN PERTAMA( try & error)

Assalamualaikum...

Kebetulan semalam Pahang cuti lagi sempena dengan hari hol pahang. Alhamdulillah...perasaan rajin  dalam diri semenjak dua menjak ni patut dibanggakan..hehhee...kalau dulu selalu sangat tangguh2...asik mulut je cakap nak buat la..nak buat la..tp tindakannya x de...huhuhuhu...
So,kebetulan pulak hubby pun kat Keyel apa lagi....tung tang tung tang la kat dapur....

Langkah pertama...hehhehe...pas hantar hubby g terminal maka bermulalah sesi membeli bahan2 untuk membikin biskut lidah kucing ni...cantik sangat lidah kucingnya kan..warna pelangi gitu...ntahler..sapa yang menciptanya tapi x kisah lah yang penting tu rasa biskut ni memang tip top!!citer apa td???nak beli bahan kan???ok2..jom!

hasil dari penelitian dr google...dapatla satu resipi ni...bahan simple sangat...kat Kuantan ni bakery yang saya biasa n suka pegi kat SEHATI BAKERY berhadapan dengan Stadium Kat bandar Kuantan ni...bos bakery pun ramah tamah..layan custmer baik sangat...hehehhe...barang semua lengkap.

resipi ni saya dapat dari sorg blogger mamadarwish.blogspot.com...
so mohon share resipinya ye cayang..hehhehe....tengkiu2...hehhehe...

Meh nak bagitau BAHAN-BAHAN nya k.....

Marjerin brand BUTTERMAS, Vanilla flavored, Tea Emplex(perangup biskut)

Tepung low protien & tepung jagung


Pewarna biskut...kaler biru lupa beli...huhuuu




Cara-cara
  1. Griskan loyang dengan sedikit butter
  2. Ayak tepung jagung,tepung gandum dan emplex,ketepikan.
  3. dalam mixer pukul mentega dan gula hingga berkrim.masukkan telur putih sedikit demi sedikit dan putar hingga sebati.masukkan tepung dan kaup balik dengan spatula hingga rata.
  4. Bahagikan adunan kepada beberapa bahagian.letakkan pewarna untuk setiap bahagian.letak setitik kecil sahaja kerana warna akan memekat pada biskut yang telah masak. Haaaa!!macam ni...tapi x tau la napa kaler saya ni agak lemau..huhuhu...pewarna salah kut...


MERAH(tapi warna x macam merah pun)huhuhu

KUNING

HIJAU

PURPLE

PINK( Pink kena ada kalau x Mia mengamuk nanti)..hahahah!!!
 Pastu masukkan dalam piping bag / bag plastik untuk setiap warna berlainan.potong hujung muncung bag plastik atau piping bag kecil.Paipkan atas loyang lidah kucing.Jangan paipkan terlampau penuh sebab adunan ni akan mengembangkan dirinya sendiri apabila dibakar..hehhhe...





Bakar dalam oven pada suhu 150c selama 15 ~ 20minit. Kena duduk sebelah oven tau sebab takut nanti tebako..sebab biskut ni sangat la nipis...jangan sampai keperangan sebab warna perang tu akan menenggalamkan warna kuih yang cantik ni...jangan jadi cam saya,dah duduk dekat oven pn masih dapat biskut warna perang!hwaaa!! percubaan pertama yang mengecewakan n saya akan terus cuba lagi untuk dapatkan warna kuih lidah kucing yang rangup dan warna yang menarik!!




Biarkan sejuk dulu ye..kalau x sabo nak try bolehlah patahkan sikit sekut tu..hehheh....jangan risau biskut ni cepat sejuk...pastu boleh la uols simpan biskut ni dalam bekas kedap udara ye...saya saja je buat awal2 sebab masih dalam tempoh latihan n memperkasakan diri..mmandangkan saya belajar dr google je..n tanya otai2 yang dah terer buat biskut...alhamdulillah!biskut saya meleper dengan jayanya!!hehhehe....



Yeahh!!saya berjaya buat 2 balang sekut lidah kucing ni tau...Sp,apa lagi...cadangan saya untuk semua suri rumah yang x bekerja macam saya ni...cubalah buat sesuatu yang kecil dulu...x de yang mustahil kat dunia ni semuanya dari kita n izin dari Allah...banggakan diri sendiri..itu x salah!lambat-laun orang akan bangga dengan diri uols plak....

selamat mencuba ya ibu2!...heheheh

trimas coz sudi singgah n membaca!!!muaxxxxxx!!!

Monday, 4 May 2015

AEROBIK/JOGING/ZUMBA/BERJALAN KAKI

Assalamualaikum....

Saya dan senaman memang macam isi dan kuku...nak cakap rutin harian tu memang x la..kalau joging tu boleh dikira cam menyambut hari raya...setahun sekali je..hhahha!! Zumba pun On n off..laaa ni pulak Off terus..huhuuh...

Mia yang suka joging...dulu memang suka begayut kat kami mak dia skarang lari laju dr mami...hehhhe

with orang kuat herbalife coach sis Aziera 

yuhuuu!!!jimbaaa!!!yyaaa ribaaaa!!!


meriah uols..kwsn sempit ckit sbb dlm dewan...


Joging Kat Taman Gelora,Teluk Cempedak
Joging kat Taman Gelora ni memang santai...kalau hujung minggu biasanya akan ada erobik atau pun zumba open for orang ramai...
 Naik bukit kat Hutan Lipur Bukit Pelindung, Teluk Cempedak
enjoy naik bukit Pelindung kat Teluk Cempedak ni...hepi n memenatkan!semput mokcik dibuatnyeee..ngeeeee
hubby tetap panjat bukit tanpa kasut sukan..huhuu..


So,ni la dia senaman ringan yang saya suka sangat join...kalau ada zumba or erobik dibuat secara terbuka cm kat taman tu memang sya sangat mengalu2kan diri sendiri..kihkihkih...kalau dengar muzik kuat2 ni lagilah semangat nak joget...hehehhe....

Kalau nak bersenam tu jangan lupa minum air banyak2 k...heheheh...aduh!pesanan x leh blah...

babaiiiii...tq for reading ye...

Saturday, 2 May 2015

KELAS PAVLOVA


Assalamualaikum,

Baru sempat bersihkan sawang2 kat belog saya ni...aduh!kalau lama x lawat belog mcm ni la..jejari pun jem sikit..otak lagi la jangan cakap..mulalah blur x tau nak cakap apa.....gangguan kiri dan kanan..atas dan bawah uols..hehhehe...

Ari ni nak cerrr pasal KELAS PAVLOVA yang saya join ari tu...alhamdulillah!kelas yang saya join ni FREE je....semangat nak join sebab zaman sekarang ni susah nak cari kelas atau pun kursus yang pree...So,satu kerugian beb kalau lepaskan peluang ni...ada breakfast free plak tu..

Kelas ni dibawah kelolaan RTC bukit Sekilau,Kuantan Pahang...TQ RTC!!

Bangunan RTC bertempat diBukit Sekilau,Kuantan Pahang


Mihun Goreng pebret nih!


Kalau ikutkan Resipi ni paling senang n simple...sangat2 mudah...tapi ada juga tips n pantang larangnya....huhuhu...dia lebih kurang resipi hokkaido chiffon cupcake...dalam resipi ni kena pakai telur putih je n pukul sampai jadi cm snow..paling penting kalau nak tau dia dah cukup kembang bila tebalikkan mangkuk yang ada telur tu dia x kan tumpah sebab dia dah ringan macam kapas.

Tips dari cikgu Debab's Bakery:-
Cuka makan tu boleh digunakan untuk membersihkan alatan steel. Biarpun kita dah cuci,hakikatnya masih lagi ada kotoran yang melekat then bila kita cuci pakai cuka makan barulah kotoran betul2 tertanggal...(baru tau ni sebenarnya..hehhe)


video

Nasib baik sempat amik video tutorial ni...dah x nak cakap lagi sebab cikgu dah bgtau kat video ni..hehhe...