Follow Me & I'll Follow Back

Thursday, 7 May 2015

BISKUT LIDAH KUCING ( RAINBOW COOKIES) YANG RANGUP!!

PERCUBAAN PERTAMA( try & error)

Assalamualaikum...

Kebetulan semalam Pahang cuti lagi sempena dengan hari hol pahang. Alhamdulillah...perasaan rajin  dalam diri semenjak dua menjak ni patut dibanggakan..hehhee...kalau dulu selalu sangat tangguh2...asik mulut je cakap nak buat la..nak buat la..tp tindakannya x de...huhuhuhu...
So,kebetulan pulak hubby pun kat Keyel apa lagi....tung tang tung tang la kat dapur....

Langkah pertama...hehhehe...pas hantar hubby g terminal maka bermulalah sesi membeli bahan2 untuk membikin biskut lidah kucing ni...cantik sangat lidah kucingnya kan..warna pelangi gitu...ntahler..sapa yang menciptanya tapi x kisah lah yang penting tu rasa biskut ni memang tip top!!citer apa td???nak beli bahan kan???ok2..jom!

hasil dari penelitian dr google...dapatla satu resipi ni...bahan simple sangat...kat Kuantan ni bakery yang saya biasa n suka pegi kat SEHATI BAKERY berhadapan dengan Stadium Kat bandar Kuantan ni...bos bakery pun ramah tamah..layan custmer baik sangat...hehehhe...barang semua lengkap.

resipi ni saya dapat dari sorg blogger mamadarwish.blogspot.com...
so mohon share resipinya ye cayang..hehhehe....tengkiu2...hehhehe...

Meh nak bagitau BAHAN-BAHAN nya k.....

Marjerin brand BUTTERMAS, Vanilla flavored, Tea Emplex(perangup biskut)

Tepung low protien & tepung jagung


Pewarna biskut...kaler biru lupa beli...huhuuu




Cara-cara
  1. Griskan loyang dengan sedikit butter
  2. Ayak tepung jagung,tepung gandum dan emplex,ketepikan.
  3. dalam mixer pukul mentega dan gula hingga berkrim.masukkan telur putih sedikit demi sedikit dan putar hingga sebati.masukkan tepung dan kaup balik dengan spatula hingga rata.
  4. Bahagikan adunan kepada beberapa bahagian.letakkan pewarna untuk setiap bahagian.letak setitik kecil sahaja kerana warna akan memekat pada biskut yang telah masak. Haaaa!!macam ni...tapi x tau la napa kaler saya ni agak lemau..huhuhu...pewarna salah kut...


MERAH(tapi warna x macam merah pun)huhuhu

KUNING

HIJAU

PURPLE

PINK( Pink kena ada kalau x Mia mengamuk nanti)..hahahah!!!
 Pastu masukkan dalam piping bag / bag plastik untuk setiap warna berlainan.potong hujung muncung bag plastik atau piping bag kecil.Paipkan atas loyang lidah kucing.Jangan paipkan terlampau penuh sebab adunan ni akan mengembangkan dirinya sendiri apabila dibakar..hehhhe...





Bakar dalam oven pada suhu 150c selama 15 ~ 20minit. Kena duduk sebelah oven tau sebab takut nanti tebako..sebab biskut ni sangat la nipis...jangan sampai keperangan sebab warna perang tu akan menenggalamkan warna kuih yang cantik ni...jangan jadi cam saya,dah duduk dekat oven pn masih dapat biskut warna perang!hwaaa!! percubaan pertama yang mengecewakan n saya akan terus cuba lagi untuk dapatkan warna kuih lidah kucing yang rangup dan warna yang menarik!!




Biarkan sejuk dulu ye..kalau x sabo nak try bolehlah patahkan sikit sekut tu..hehheh....jangan risau biskut ni cepat sejuk...pastu boleh la uols simpan biskut ni dalam bekas kedap udara ye...saya saja je buat awal2 sebab masih dalam tempoh latihan n memperkasakan diri..mmandangkan saya belajar dr google je..n tanya otai2 yang dah terer buat biskut...alhamdulillah!biskut saya meleper dengan jayanya!!hehhehe....



Yeahh!!saya berjaya buat 2 balang sekut lidah kucing ni tau...Sp,apa lagi...cadangan saya untuk semua suri rumah yang x bekerja macam saya ni...cubalah buat sesuatu yang kecil dulu...x de yang mustahil kat dunia ni semuanya dari kita n izin dari Allah...banggakan diri sendiri..itu x salah!lambat-laun orang akan bangga dengan diri uols plak....

selamat mencuba ya ibu2!...heheheh

trimas coz sudi singgah n membaca!!!muaxxxxxx!!!

2 comments:

Alia Laila said...

Comelnyaaa bloggg <3

Rajinnya lahai membiskut hehe. Saya pernah buat sekali ja lidah kucing rainbow ni. Sebab banyak mangkuk nak membasuh, sebab banyak pewarna haha :p

Mila Anggong said...

tq dear Alia Laila...sya suka tgk biskut ni..comel sebab rainbow kaler..leceh la part mangkuk byk nak basuh tu..hehehhe..tp puas hatikan bila dah siap...