Follow Me & I'll Follow Back

Thursday, 5 February 2015

Apa Yang Bagus Sangat Dengan Aurawhite Skin Spa ni????

Assalamualaikum....
Teringat lagi dulu bila dah stop pakai dynars~hampir pecah kepala otak(kan...melampau sgt bunyinya kan?lolzzzz)puas google apa skincare yang patut aku pakai.aishhhh!!!risau wei...sebab aku ni ada masalah kulit muka yang sangat serius. Sampai satu hari tu aku ajak hubby pg jumpa doktor pakar kulit...kat kuantan ni yang aku jmp DR. KO SKIN....dekat dengn petrol pam...sebelah kiri on the way  nak ke Teluk Cempedak.
pastu tanyala cmna nak rawat masalah kulit muka aku ni....ok,doktor tu cadangkan buat rawatan laser yg menelan belanja Rm1,800...whattt???????abis gaji aku sebulan wei....eh,aku kan suri rumah terhormat mna ada gj???huhuhu...dgn frustnya aku bgtau doktor tu mmg x mampu la..tp u boleh amik satu supplement yg mampu kontrol kolestrol berlebihan d dalam kulit muka u...alhamdulillah!!!ok,selama hari ni aku dok cari supplement mcm ni yg boleh menyelasaikan masalah kulit aku ni.....tapi lupa dah apa nama ubat tu..doktor tu pesan,kalau amik suplement ni u kene minum banyak air..nanti bibir akan jadi kering...1 mggu u amik 5 kapsul saje....ooo..ok doktor...lagi satu,selama u amik suplement ni u kena elakkan dr pregnant....wah!takutnya...!!!sebab kalau misalnya u terpregnant takut baby tu akan berkemungkinan cacat...ayyoooo!!!aku apa lagi..sungguh berhati2...hhhmmmm....MILIA ni cmna rupa dia ek?so bila aku google apa ke benda nama penyakit ni...then aku pun jumpala.comel sangat namanya...MILIA...kan???dah lebih kurang cm nama aku...hehhehe....


Pasti ramai yang tertanya-tanya apa itu Milia. Menyebutnya mungkin indah, namun kehadiran Milia yang tumbuh halus di wajah mungkin bisa membuatkan wanita hilang keyakinan diri.

Jika diamati Milia atau bintil-bintil kolestrol berwarna putih ini kelihatan sama seperti ‘whiteheads’. Akan tetapi, Milia sebenarnya adalah sejenis keratin berisi minyak yang telah sebati dengan epidermis kulit. Bintil-bintil kecil berukuran 1 hingga 4 milimeter ini boleh muncul di mana-mana sahaja. Pun begitu, kehadirannya paling banyak dilihat di bahagian wajah terutama bahagian mata, pipi, hidung dan dagu.

Berdasarkan kajian di Pusat Perubatan Universiti Maryland, milia primer sering kali hadir di kalangan  bayi. Bintil ini akan beransur hilang selepas beberapa ketika walaupun tanpa sebarang rawatan. Berbeza pula bagi orang dewasa kerana pembentukan Milia terjadi akibat sel kulit mati yang terperangkap di bawah liang pori yang tersumbat dengan minyak.

Lazimnya, kerosakan UV menjadi punca utama yang mendorong pertumbuhan Milia kerana kulit menjadi tebal melebihi lapisan sepatutnya. Ada kemungkinan juga pembentukan ‘si kecil’ Milia disebabkan penggunaan produk krim pelembap mata yang tinggi kandungan minyak yang nyata tidak sesuai dipakai.  Selain itu, Milia juga timbul akibat daripada rawatan spa seperti prosedur skin resurfacing atau dermabrasion.

CARA RAWATAN
·         Milia bukan seperti jerawat biasa yang boleh hilang dengan hanya memicitnya. Apa yang perlu anda lakukan adalah dengan berhenti menggunakan losen atau pencuci solekan yang biasa anda gunakan. Ia bagi mengelak Milia daripada tersebar ke bahagian kulit       lain.

·         Segera dapatkan nasihat doktor sekiranya Milia semakin banyak di wajah. Doktor mungkin akan memberi krim retinoid atau mencungkil Milia tersebut menggunakan alat yang dikenali sebagai comedone extractor.

·         Pakar kulit juga mungkin akan mencadangkan rawatan pengelupasan asid buah atau prosedur sampingan lain seperti microdermasion bagi menghilangkan Milia..

Camna rupa Milia ni ek?mesti nak tau juga kan....jom kita tgk!!

Kutil minyak bahagian bawah mata ( gambar ehsan daripada angkel google)

Geram kan tengok?Benda ni boleh menyebabkan kedutan ketara bahagian mata. Paling teruk dia akan merebak bahagian pipi,pelipis dan juga dagu.Kadang2 kalau dah geram aku cucuk je pakai jarum!bila stress lg la bnda ni aku rsa makin banyak.Oh,lupa satu benda lagi...msa jmp doktor pakar tu..aku tanyalah kalau jenis kulit sensitif dan berminyak macam aku ni produk apa yang sesuai dipakai?so,dia jawab u kena pakai produk yang water base...x boleh pakai krim yang terlalu berminyak nanti masalah kulit makin teruk....ok,sebelum ni aku pakai macam2 produk...1st produk Tia Amelia..kulit aku x yah cerita la betapa putih n tegang time tu...bangga gila kembang kuncup hidung aku kalau orang puji...hehehhehe....makin lama aku pakai tetiba muka rasa pedih kalau kena cahaya matahari.pastu bila cuci muka pedihnya Tuhan je yang tau.Kulit aku habis mengelupas....so aku stop pakai Tia Amelia.Bila stop je muka aku dh jd cm bontot kuali yg byk kerak....dengan jeragat sana sini....hhhmmmm....pas kecewa dgn Tia Amelia..aku dah tak tau nak pakai produk apa..dh lupa sbb byk sgt produk yang aku campur2 guna.aku pernah kecewa dengan produk SIMPLYCITY, HADA LABO....3 bulan consume dgn HADA LABO lgsg x de apa2 perubahan....hhmm...sampailah aku berjumpa dengan DYNARS...Alhamdulillah!produk ni so far sangat bagus n berkesan..n lgsg x de peeling pun...kulit x stress n pedih...tp yg aku pelik muka aku puas hati la..cerah ckit tp kutil minyak(MILIA) makin lama makin banyak....aishhh!!aku dah risau..pastu jd stress x tentu pasal.so,aku stop amik dynars.sebulan muka aku biar kan bebas dari penggunaan apa2 skincare...time tu x yah crta la..muka teruk beb!time ni la aku sedar,napa la aku x amalkan pengambilan suplement untuk kesihatan kulit drpd dulu lagi.dah ada masalah cmni bru sibuk nak repair kerosakan...huhuhuhu
Tapi sekarang,aku dah bertemu dengan satu skincare yang menepati citarasa...dan sangat terbaik!kalau dah serasi tu memang susah nak tinggalkan....nak tau apa??????


Cun kan Amyra Rosli ni?hehhhe....tadaaaaaa!!!!aku sudah in love sangat2 dgn skin spa aurawhite ni.set dalam ni serba-serbi hebat!pencuci muka dia pun lembut,serum dia best,krim malam dia pn melembabkan kulit...the best antara yg best ialah krim siang dia.wah!seriously!ni bukan propa..bukan nak bodek Amyra Rosli..hehehe..kalau krim ni kita apply kat kulit sangat2 natural cm kita x pakai apa2...flawless gila....cukup apply krim siang je..x yah tepek bedak kompak pun ok dh....sebab krim dia sgt lmbut...halus...x berminyak..aishh!!susah nak cakap..korang gi beli pastu try sndr...kan?betul x aku cakap..Aurawhite Skin Spa sangat bagus!!!agak mahal tapi berbaloi..klu uols berani tawar-menawar harga asal mungkin lebih murah bos kedai tu bg..pepandaila korg ek...ikut macam aku..suka sangat minta diskaun..minta selagi boleh..klu dia cakap x dapatla..so x yah la pksa..hehhehe..good lucks gegurllss semua...ingat Aurawhite Skin Spa ingat Mila hokey...hehehhe...bubuuiiiii.....


3 comments:

rose roses said...

Salam..sy nak tanya nama supplement yang cik makan tu nama ape ye?

Mahirah Alfian said...

AsSalamualaikum, sya nak tanya.. umur macam saya (16 tahun), boleh pakai ke produk ni ?

diarysihatShaklee said...

as salam....sy pn nk berkongsi pnglmn....pki aurawhite skin spa....sy bkn stokis...sy pn xtau bole ter try...lpe da...tp mmg sy pn ske...wt ms ni...sy rs sy plg serasi dgn jenama ni....kulit sy ni jenis mudah ade kulit kering mcm nk mengelupas tu klu x kena pencuci mke...tp pki pencuci mke aurawhite...mmg skeeee sgt....kulit lembab spt y diperlukan...(x terlalu lembab)...dan y pntg xde lagi kulit2 kering...klu krim serum sy bkn jenis ske cb byk2 produk...tp ape y sy bole kata sy mmg ske...krim malam die standard kot...mmg mlekit sket...suke krim malam pn cmtu kot...krim siang mmg best....sgt soft...serum pn sy ske...melembabkan n terase ia diserap sempurna...kulit rs supple...sy just nk kongsi je...sb sbnrnye di waktu tgh trending org blaja2 solek ni...sy jd byk cb byk produk jg...dan kulit naik jd smule kering...pkir2 pny pkir why not stick n aurawhite...sbnrnye da lme nk bli full set die...tp blm ade bajet...tp tah...da de bajet p bli produk lain plk...hehe...gotta back to aurawhite...